Quasedilla z kurczakiem i serem.
W ostatnim czasie musiałam nieco zwolnić tempa z gotowaniem i całe swoje siły skierować przeciwko okropnemu choróbsku. Wydaje się, że wracam na właściwe tory ;) Maciek zarządził tydzień meksykański, czym sprawił mi ogromną przyjemność. Od razu poleciałam do sklepu po tortille, żeby przygotować quasedilla z kurczakiem i serem. Danie proste, szybkie i smaczne. W moim wydaniu umiarkowanie ostre, ale kto chce może poszaleć ;)
Składniki:
Składniki:
- 4 tortille
- 300 g filetu z piersi kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 6-8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
- ok. 150 g tartego sera (u mnie mozzarella)
- marynata do mięsa: 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, sos tabasco (ilość według uznania), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól
Wykonanie:
- Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Następnie dokładnie wymieszać z przygotowaną marynatą. Odstawić na 30 minut.
- Po tym czasie mięso usmażyć na oliwie.
- Pomidor z zalewy pokroić na mniejsze kawałki.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Tortillę podgrzać z jednej strony na suchej patelni, następnie przełożyć na drugą stronę i na połówce ułożyć kurczaka, kukurydzę, suszone pomidory i starty ser. Następnie placek złożyć na pół i smażyć z obu stron przez ok. 30 sekund.
- Podawać z ulubionym, sosem mniej lub bardziej ostrym. U mnie był to bardzo prosty sos majonezowo-ketchupowy z dodatkiem sosu tabasco.
Komentarze
Prześlij komentarz