sobota, 22 kwietnia 2017

Quasedilla z kurczakiem i serem.

quasedilla z kurczakiem
W ostatnim czasie musiałam nieco zwolnić tempa z gotowaniem i całe swoje siły skierować przeciwko okropnemu choróbsku. Wydaje się, że wracam na właściwe tory ;) Maciek zarządził tydzień meksykański, czym sprawił mi ogromną przyjemność. Od razu poleciałam do sklepu po tortille, żeby przygotować quasedilla z kurczakiem i serem. Danie proste, szybkie i smaczne. W moim wydaniu umiarkowanie ostre, ale kto chce może poszaleć ;)






Składniki:

  • 4 tortille
  • 300 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6-8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • ok. 150 g tartego sera (u mnie mozzarella)
  • marynata do mięsa: 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, sos tabasco (ilość według uznania), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól

Wykonanie:

  • Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Następnie dokładnie wymieszać z przygotowaną marynatą. Odstawić na 30 minut.
  • Po tym czasie mięso usmażyć na oliwie.
  • Pomidor z zalewy pokroić na mniejsze kawałki.
  • Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  • Tortillę podgrzać z jednej strony na suchej patelni, następnie przełożyć na drugą stronę i na połówce ułożyć kurczaka, kukurydzę, suszone pomidory i starty ser. Następnie placek złożyć na pół i smażyć z obu stron przez ok. 30 sekund.
  • Podawać z ulubionym, sosem mniej lub bardziej ostrym. U mnie był to bardzo prosty sos majonezowo-ketchupowy z dodatkiem sosu tabasco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz