czwartek, 27 kwietnia 2017

Empanadas z wołowiną.

pierogi meksykańskie
Empanadas to zapiekane pierogi nadziewane najczęściej farszem mięsnym, ale nie tylko. Charakterystyczne są dla tej części świata, której obecnie poświęcamy naszą kulinarną uwagę. Występują w wielu odmianach, przygotowuje się je zarówno z ciasta francuskiego, jak i drożdżowego czy kruchego. Jeżeli chodzi o moje ciasto to zdecydowałam się na przepis Jamie'go Olivier'a. Natomiast farsz pozostaje w klimacie dania chili con care. Dla mnie połączenie bardzo udane, z pewnością będę do niego wracać. Ogromnym plusem empanadas jest również to, że smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Czegóż chcieć więcej?



Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła (schłodzonego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 3/4 szkl. zimnej wody (tyle wody ile przyjmie mąka, najlepiej dodawać stopniowo)
  • 1 jajko (rozmącone do posmarowania wierzchu pierogów)

Nadzienie:

  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 szkl. passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • oliwa

Wykonanie:

  • Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i chłodzić przez godzinę w lodówce.
  • Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  • Do cebuli stopniowo dodawać mięso i smażyć przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Następnie dolać passatę pomidorową i dusić przez ok. 10 minut pod przykryciem.
  • Na końcu dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę, wymieszać i dusić prze kilka minut. Doprawić do smaku solą. Wystudzić.
  • Ciasto rozwałkować, wykrajać szklanką lub innym naczyniem krążki, nakładać farsz i lepić pierogi.
  • Wierzch pierogów smarować jajkiem i piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz