Empanadas z wołowiną.
Empanadas to zapiekane pierogi nadziewane najczęściej farszem mięsnym, ale nie tylko. Charakterystyczne są dla tej części świata, której obecnie poświęcamy naszą kulinarną uwagę. Występują w wielu odmianach, przygotowuje się je zarówno z ciasta francuskiego, jak i drożdżowego czy kruchego. Jeżeli chodzi o moje ciasto to zdecydowałam się na przepis Jamie'go Olivier'a. Natomiast farsz pozostaje w klimacie dania chili con care. Dla mnie połączenie bardzo udane, z pewnością będę do niego wracać. Ogromnym plusem empanadas jest również to, że smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Czegóż chcieć więcej?
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g masła (schłodzonego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ok. 3/4 szkl. zimnej wody (tyle wody ile przyjmie mąka, najlepiej dodawać stopniowo)
- 1 jajko (rozmącone do posmarowania wierzchu pierogów)
Nadzienie:
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 1 czerwona papryka
- 1-2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 szkl. passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- oliwa
Wykonanie:
- Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i chłodzić przez godzinę w lodówce.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
- Do cebuli stopniowo dodawać mięso i smażyć przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Następnie dolać passatę pomidorową i dusić przez ok. 10 minut pod przykryciem.
- Na końcu dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę, wymieszać i dusić prze kilka minut. Doprawić do smaku solą. Wystudzić.
- Ciasto rozwałkować, wykrajać szklanką lub innym naczyniem krążki, nakładać farsz i lepić pierogi.
- Wierzch pierogów smarować jajkiem i piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz