Koulourakia. Greckie ciasteczka wielkanocne.
Koulourakia wypieka się w Grecji już w Wielki Czwartek. Tradycyjne wersje zawierają amoniak, który u mnie nie występuje. Aromatyzowane są najczęściej skórką pomarańczową, ale spotkałam się też z przepisami mającymi w składzie skórkę cytrynową. Kształtem nawiązują do wijących się węży, co ma swoje źródła w kulturze pogańskiej. Zresztą jak wiele innych symboli, uważanych za chrześcijańskie. Mnie bardzo te ciasteczka smakowały, ponieważ nie potrafię się oprzeć małym, kruchym, maślanym smakołykom. Nie potrafię, i już! ;)
Składniki:
Składniki:
- 270 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- skórka otarta z jednej cytryny
Wykonanie:
- Masło, cukier oraz jajko utrzeć mikserem na puszystą masę.
- Następnie dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno być plastyczne i łatwe do formowania.
- Z kawałków ciasta formujemy wałeczki o średnicy kredki i zwijamy w różne "wężowe" kształty.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz