Koulourakia. Greckie ciasteczka wielkanocne.

greckie ciasteczka wielkanocne
Koulourakia wypieka się w Grecji już w Wielki Czwartek. Tradycyjne wersje zawierają amoniak, który u mnie nie występuje. Aromatyzowane są najczęściej skórką pomarańczową, ale spotkałam się też z przepisami mającymi w składzie skórkę cytrynową. Kształtem nawiązują do wijących się węży, co ma swoje źródła w kulturze pogańskiej. Zresztą jak wiele innych symboli, uważanych za chrześcijańskie. Mnie bardzo te ciasteczka smakowały, ponieważ nie potrafię się oprzeć małym, kruchym, maślanym smakołykom. Nie potrafię, i już! ;)




Składniki:

  • 270 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • skórka otarta z jednej cytryny

Wykonanie:

  • Masło, cukier oraz jajko utrzeć mikserem na puszystą masę.
  • Następnie dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno być plastyczne i łatwe do formowania. 
  • Z kawałków ciasta formujemy wałeczki o średnicy kredki i zwijamy w różne "wężowe" kształty.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.

Komentarze