Sopa de fideos. Meksykańska zupa makaronowa z pomidorami.

meksykańska zupa makaronowa z pomidorami
Sopa de fideos? Zupa makaronowa? Meksykańska? Przecież (nie licząc limonki) wygląda jak zwykła, codzienna, pomidorówka! Owszem, ale smakuje trochę inaczej. To trochę jest na tyle istotne, że warto spróbować tej jednej z ulubionych w Meksyku zup. Warto spróbować choćby z ciekawości - jak to jest smażyć suchy makaron. ;) Sopa de fideos oprócz tego, że posiada wszystkie zalety uwielbianej w wielu polskich domach pomidorowej, to raczy nas dodatkowo pewną dawką egzotyki. Taką niewielką - w sam raz! :)


Składniki:


  • 100 - 125 g suchego makaronu nitki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1200 ml bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego jalapeno lub płatków chilli
  • 1 łyżka brązowego cukru lub miodu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól
  • sok z limonki
  • natka kolendry lub pietruszki
  • oliwa

Wykonanie:

  • Suchy makaron podsmażyć w garnku na oliwie na średnim ogniu.
  • Kiedy zacznie się lekko rumienić dodać posiekane drobno cebulę i czosnek, oprószyć lekko solą i smażyć jeszcze 5 minut mieszając.
  • Dodać kumin, jalapeno i cukier/miód. Wymieszać.
  • Pomidory zmiksować z bulionem i wlać do garnka. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień.
  • Gotować do miękkości makaronu - około 10-15 minut. 
  • Na talerzach skropić lekko sokiem z limonki i posypać obficie natką.

Komentarze