Sopa de fideos. Meksykańska zupa makaronowa z pomidorami.
Składniki:
- 100 - 125 g suchego makaronu nitki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1200 ml bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego jalapeno lub płatków chilli
- 1 łyżka brązowego cukru lub miodu
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól
- sok z limonki
- natka kolendry lub pietruszki
- oliwa
Wykonanie:
- Suchy makaron podsmażyć w garnku na oliwie na średnim ogniu.
- Kiedy zacznie się lekko rumienić dodać posiekane drobno cebulę i czosnek, oprószyć lekko solą i smażyć jeszcze 5 minut mieszając.
- Dodać kumin, jalapeno i cukier/miód. Wymieszać.
- Pomidory zmiksować z bulionem i wlać do garnka. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień.
- Gotować do miękkości makaronu - około 10-15 minut.
- Na talerzach skropić lekko sokiem z limonki i posypać obficie natką.
Komentarze
Prześlij komentarz