Neunkräutersuppe. Wielkanocna zupa ziołowa.
Składniki:
- 1 cebula (lub jasna część pora)
- 2 łyżki masła
- 2 ziemniaki
- 2 garście posiekanych ziół (9 rodzajów spośród typowych ogrodowych jak: szpinak, pietruszka, koper, szczypior, seler, rzeżucha, tymianek, bazylia, por oraz dzikich np.: pokrzywa, szczaw, mniszek, krwawnik, babka, stokrotka i inne)
- 800 ml bulionu
- 200 ml białego wina
- 2 - 3 łyżki śmietanki
- jako dodatek i dekoracja: jajko na twardo i rzodkiewka lub kwiaty dzikich ziół
Wykonanie:
- Cebulę (lub pora) drobno posiekać i podsmażyć na maśle do miękkości. Dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, zwiększyć ogień i smażyć jeszcze 2 minuty.
- Zaleć bulionem i gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków (około 10 - 15 minut).
- Dodać wino oraz posiekane zioła. Zwiększyć ogień i gotować 3 - 5 minut.
- Zupę zdjąć z ognia, dodać śmietankę i zmiksować blenderem.
- Nalać do talerzy i dołożyć dodatki. Oprócz jajek, rzodkiewki, czy kwiatów mgą to być również grzanki.
Brzmi cudownie!
OdpowiedzUsuń:) Zbieraj zioła!;)
Usuń