Muffinki cebulowe.
Znalazłem gdzieś w sieci amerykański przepis na słodkie muffiny cebulowe. Pół szklanki cukru! Niewiarygodne, prawda? Takie mocne doświadczenia nie są mi w tej chwili potrzebne, zatem przystąpiłem do produkcji własnych cebulowych muffinek, w których czuć co prawda lekką słodką nutę, ale zdecydowanie należą do kategorii słonych przekąsek. Można je potraktować jako rodzaj bułeczek, a można również podać jako trochę mniej oczywisty dodatek do dań typu gulaszowego lub pieczeni z sosem - zdecydowanie mają szansę sprawdzić się w tej roli. Moje muffiny są dosyć ciemnej karnacji ponieważ użyłem do nich mąki pełnoziarnistej i cukru muscovado. Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać jaśniejsze rodzaje mąki i cukru. Polecam.
Składniki (na 6 muffinek):
Składniki (na 6 muffinek):
- 200 ml mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej)
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka łyżek maślanki
- 1/2 łyżeczki soli
- masło do natłuszczenia formy
Wykonanie:
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle z dodatkiem soli, cukru, curry i tymianku.
- W dużej misce wymieszać wszystkie składniki dodając tyle maślanki by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
- Wysmarowane masłem foremki muffinowe napełnić do 2/3 głębokości.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz