sobota, 1 kwietnia 2017

Muffinki cebulowe.

wytrawne muffiny z cebulą
Znalazłem gdzieś w sieci amerykański przepis na słodkie muffiny cebulowe. Pół szklanki cukru! Niewiarygodne, prawda? Takie mocne doświadczenia nie są mi w tej chwili potrzebne, zatem przystąpiłem do produkcji własnych cebulowych muffinek, w których czuć co prawda lekką słodką nutę, ale zdecydowanie należą do kategorii słonych przekąsek. Można je potraktować jako rodzaj bułeczek, a można również podać jako trochę mniej oczywisty dodatek do dań typu gulaszowego lub pieczeni z sosem - zdecydowanie mają szansę sprawdzić się w tej roli. Moje muffiny są dosyć ciemnej karnacji ponieważ użyłem do nich mąki pełnoziarnistej i cukru muscovado. Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać jaśniejsze rodzaje mąki i cukru. Polecam.

Składniki (na 6 muffinek): 


wytrawne muffinki z cebulą
  • 200 ml mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej)
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka łyżek maślanki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • masło do natłuszczenia formy

Wykonanie:

  • Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle z dodatkiem  soli, cukru, curry i tymianku.
  • W dużej misce wymieszać wszystkie składniki dodając tyle maślanki by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
  • Wysmarowane masłem foremki muffinowe napełnić do 2/3 głębokości.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 20 minut. 

                                                                     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz