niedziela, 9 kwietnia 2017

Hot cross buns. Wielkanocne bułeczki.

hot cross buns
Do przygotowania tych bułeczek namówił mnie Maciek. Są one popularnym na Wyspach wypiekiem wielkanocnym, wyraźnie nawiązującym do symboliki chrześcijańskiej. Moje krzyże wyszły dość okazałe, ale załóżmy, że każdy ma taki krzyż, na jaki zasługuje ;););) A serio, należy użyć cieńszej końcówki do szprycy lub wyciąć mniejszą dziurkę w woreczku. A jakie są same bułki? Bardzo smaczne (choć mają rodzynki ;)). Lekko korzenne i delikatnie słodkie. Mniej najbardziej smakowały w towarzystwie słodzonej kawy. Myślę, że są świetnym pomysłem na pokarm do wielkosobotniego koszyczka.

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 350 g mąki pszennej + 1 łyżka do przygotowania rozczynu
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko + 1 jajko rozmącone do posmarowania wierzchu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g cukru + 1 łyżeczka do przygotowania rozczynu
  • 4 łyżki masła (miękkiego)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 120 g rodzynków
  • 30 g kandyzowane skórki pomarańczowej
  • pasta na krzyże: 70 g mąki pszennej, 25 g oleju, 50 g wody

Wykonanie:

  • Mleko lekko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut).
  • Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, przyprawę do pierników, miękkie masło oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki i skórkę pomarańczową.
  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, żeby wyrosło i uzyskało podwojoną objętość (około 2 godzin).
  • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 10 równych części i uformować z nich bułeczki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  • Składniki na pastę dokładnie wymieszać Pasta powinna być gęstą. Przełożyć ją do szprycy z cienką końcówką lub woreczka, którego róg należy odciąć.
  • Wierzch wyrośniętych bułek posmarować rozmąconym jajkiem, a następnie wyciskać szprycą pastę, tworząc kształt krzyżów. 
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.

2 komentarze: