Meksykański gulasz wieprzowy.
Lubię takie dania. Gulasze, potrawki, mięsa w aromatycznych sosach... Dania sycące, smaczne i rozgrzewające. W tej meksykańskiej potrawie bazą jest zwyczajna wieprzowa łopatka, ale istota smaku tkwi oczywiście w sosie. Pomimo wielości składników przyrządza się go w kilka chwil i bez najmniejszego wysiłku. A jak pachnie! Po prostu nieziemsko! Zdaję sobie sprawę, że wielu osobom pewna ziarnistość tego sosu, wynikająca z użycia orzeszków, może wydać się minusem. Nie ma problemu. Można ten składnik pominąć i zwiększyć w zamian ilość cebuli. Na koniec sprawa najważniejsza - pikantność. To jest kwestia bardzo indywidualna i dlatego pozostawiam ją każdemu do własnego wyboru. Myślę, że użycie od jednej do trzech łyżeczek suszonych płatków chilli mieści się w granicach rozsądku. W oryginalnych meksykańskich przepisach, do których zaglądałem, mówi się o pięciu całych suszonych papryczkach (bez nasion). Hm, dla odważnych! ;)
Składniki:
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 do 3 łyżeczek płatków chilli
- 4 łyżki orzeszków ziemnych
- 4 łyżki rodzynek
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- 2 goździki
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka mielonej papryki (najlepiej wędzonej)
- 1 łyżka cukru muscovado
- 1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Mięso pokroić w około 2 cm kostkę, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć do zbrązowienia ze wszystkich stron.
- Pozostałe składniki umieścić w garnku lub misce i zalać 2 szklankami wrzątku. Po 10 minutach zmiksować dokładnie blenderem. Dosolić do smaku.
- Zalać mięso sosem i dusić około 1 godziny na małym ogniu.
- Podawać z ryżem, tortillami lub ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz