piątek, 21 kwietnia 2017

Meksykański gulasz wieprzowy.

wieprzowina po meksykańsku w pikantnym sosie
Lubię takie dania. Gulasze, potrawki, mięsa w aromatycznych sosach... Dania sycące, smaczne i rozgrzewające. W tej meksykańskiej potrawie bazą jest zwyczajna wieprzowa łopatka, ale istota smaku tkwi oczywiście w sosie. Pomimo wielości składników przyrządza się go w kilka chwil i bez najmniejszego wysiłku. A jak pachnie! Po prostu nieziemsko! Zdaję sobie sprawę, że wielu osobom pewna ziarnistość tego sosu, wynikająca z użycia orzeszków, może wydać się minusem. Nie ma problemu. Można ten składnik pominąć i zwiększyć w zamian ilość cebuli. Na koniec sprawa najważniejsza - pikantność. To jest kwestia bardzo indywidualna i dlatego pozostawiam ją każdemu do własnego wyboru. Myślę, że użycie od jednej do trzech łyżeczek suszonych płatków chilli mieści się w granicach rozsądku. W oryginalnych meksykańskich przepisach, do których zaglądałem, mówi się o pięciu całych suszonych papryczkach (bez nasion). Hm, dla odważnych! ;)

Składniki:


  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 do 3 łyżeczek płatków chilli
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych
  • 4 łyżki rodzynek
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 2 goździki
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka mielonej papryki (najlepiej wędzonej)
  • 1 łyżka cukru muscovado
  • 1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Mięso pokroić w około 2 cm kostkę, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć do zbrązowienia ze wszystkich stron.
  • Pozostałe składniki umieścić w garnku lub misce i zalać 2 szklankami wrzątku. Po 10 minutach zmiksować dokładnie blenderem. Dosolić do smaku.
  • Zalać mięso sosem i dusić około 1 godziny na małym ogniu.
  • Podawać z ryżem, tortillami lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz