Pizza chiena. Neapolitański placek wielkanocny.
Składniki:
- ciasto na pizzę lub ciasto kruche
- kilkanaście plasterków salami
- kilka plastrów szynki gotowanej
- kilka plastrów boczku
- kilka plastrów mozzarelli
- 150 g ricotty
- kilka plastrów sera żółtego
- 4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki
- 3 jajka surowe
- 1/2 szklanki startego parmezanu
Wykonanie:
- Przygotować ciasto na pizzę np. z tego przepisu (ilości podwojone) lub ciasto kruche np. z tego przepisu (ilości podwojone). Lub kupić dwa opakowania ciasta gotowego.
- 2/3 ciasta ułożyć w natłuszczonej formie do tarty pozostawiając końce wystające około 2 cm ponad brzeg.
- Ułożyć warstwami salami, mozzarellę, jajka, boczek, ser, szynkę i ricottę.
- Zalać jajkami wymieszanymi z parmezanem.
- Przykryć warstwą ciasta uformowaną w koło i założyć brzegi dolnej części ciasta sklejając je palcami.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec aż ciasto się zrumieni a masa jajeczna wewnątrz zetnie (około 1 godziny). Jeżeli ciasto rumieni się zbyt szybko - przykryć folią.
Komentarze
Prześlij komentarz