Tarte de Pascoa. Portugalska tarta ze szpinakiem i jajkiem.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta filo
- 250 g młodego szpinaku
- 1 duża cebula
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 surowe jajka
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 szklanka startego sera (ostrego)
- sól
- oliwa
Wykonanie:
- Cebulę posiekać i podsmażyć do miękkości na oliwie lekko oprószając solą.
- Dodać szpinak, wymieszać i dusić kilka minut, aż liście zmiękną i stworzą zieloną masę.
- Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, starty ser i wbić jajka. Lekko dosolić i dokładnie wymieszać.
- Okrągłą głębszą formę wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia.
- Płaty ciasta filo smarować oliwą i delikatnie układać jeden po drugim w formie. Pozostawić wystające w górę brzegi. Ostatni płat odłożyć.
- Wyłożyć na ciasto cienką warstwę masy szpinakowej. Ułożyć na niej obrane gotowane jajka w formie okręgu. Przykryć pozostałą częścią masy.
- Ostatni płat ciasta posmarować oliwą, złożyć na cztery i przykryć wierzch tarty. Wystające brzegi dolnych płatów zawinąć na wierzch.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec 1 godzinę. Jeżeli wierzch zacznie się przypiekać - przykryć folią. Po godzinie sprawdzić patyczkiem czy masa stężała. Jeśli nie - przedłużyć pieczenie.
- Podawać po lekkim przestudzeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz