piątek, 7 kwietnia 2017

Tarte de Pascoa. Portugalska tarta ze szpinakiem i jajkiem.

portugalska tarta wielkanocna tarte de pascoa
W kilku krajach południowej Europy podaje się w czasie wielkanocnym dania, które umownie można nazwać plackami ze szpinakiem. Wydaje mi się jednak, że i poza tym okresem tego rodzaju potrawy wcale nie są rzadkie na tamtejszych stołach. Kiedy natomiast zobaczyłem portugalską tarte de Pascoa, pomyślałem - tak, to mi wygląda na prawdziwe danie wielkanocne! To oczywiście przez jajko - proste i mocno zakorzenione świąteczne skojarzenie. Tak czy owak, tarta jest bardzo smaczna, a jeśli starczy nam cierpliwości i po upieczeniu odstawimy ją w jakieś spokojne miejsce, to na śniadanie na drugi dzień robi się wręcz znakomita. Myślę, że ciasto filo, do którego trzeba mieć trochę cierpliwości, można zastąpić ciastem kruchym (może też francuskim), ale pobawić się w układanie warstw mimo wszystko warto, bo efekt smakowy i wizualny jest bardzo fajny. Polecam! :)

Składniki:


  • 1 opakowanie ciasta filo                 
  • 250 g młodego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 surowe jajka
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 szklanka startego sera (ostrego)
  • sól
  • oliwa

Wykonanie:

  • Cebulę posiekać i podsmażyć do miękkości na oliwie lekko oprószając solą.
  • Dodać szpinak, wymieszać i dusić kilka minut, aż liście zmiękną i stworzą zieloną masę.
  • Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, starty ser i wbić jajka. Lekko dosolić i dokładnie wymieszać.
  • Okrągłą głębszą formę wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia.
  • Płaty ciasta filo smarować oliwą i delikatnie układać jeden po drugim w formie. Pozostawić wystające w górę brzegi. Ostatni płat odłożyć.
  • Wyłożyć na ciasto cienką warstwę masy szpinakowej. Ułożyć na niej obrane gotowane jajka w formie okręgu. Przykryć pozostałą częścią masy.
  • Ostatni płat ciasta posmarować oliwą, złożyć na cztery i przykryć wierzch tarty. Wystające brzegi dolnych płatów zawinąć na wierzch.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec 1 godzinę. Jeżeli wierzch zacznie się przypiekać - przykryć folią. Po godzinie sprawdzić patyczkiem czy masa stężała. Jeśli nie - przedłużyć pieczenie.
  • Podawać po lekkim przestudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz