Ayran.

turecki ayran
Z jednej strony ayran jest jednym z tych tureckich specjałów, za którymi najbardziej tęsknię. Z drugiej - jest chyba najłatwiejszym do odtworzenia w polskich warunkach. Trudno sobie wyobrazić prostszy i skuteczniejszy sposób na upał. Trudno sobie wyobrazić smaczniejszy napój jako towarzystwo do dań ze wschodniej części Morza Śródziemnego (i nie tylko). Ayran jest po prostu doskonały! Dodatek świeżej mięty wznosi smak i właściwości orzeźwiające tego napoju na jeszcze wyższy poziom. Oczywiście, można również pozostać przy najbardziej ortodoksyjnej wersji: jogurt, woda, sól - tak również będzie świetnie!


Składniki:


  • 400 g jogurtu bałkańskiego
  • 330 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 gałązki świeżej mięty

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki zmiksować dokładnie do uzyskania pianki.
  • Rozlać do małych szklaneczek.

Komentarze