wtorek, 2 maja 2017

Banany grillowane z miodem i cynamonem.

banany grillowane z cynamonem
Banany można grillować ze skórką, jak i bez niej. Do ich przygotowania dobrze jest wykorzystać miód, który dodaje deserowi słodyczy. Upieczone owoce można podawać z lodami, cynamonem, orzechami, bitą śmietaną czy w wersji dla dorosłych skropione alkoholem. Jak kto lubi. Smakują wyśmienicie. I może zabrzmi to dziwnie, ale pierwszym skojarzeniem, jakie przyszło mi do głowy to, że te banany są takie "niebananowe".  Co do zasady nie są to moje ulubione owoce, a w tym wydaniu wydały mi się zadziwiająco smaczne. Zdeklarowanych wielbicieli powinny zachwycić tym bardziej :) Polecam.

Składniki:

  • 4 banany
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

  • Z miodu, soku z cytryny i cynamonu przygotować sos.
  • Od góry banana wyciąć na całej długości pasek o szerokości ok. 1 cm. Lekko odchylić skórkę i polać przygotowanym sosem miodowo-cynamonowym.
  • Owoce ułożyć w naczyniu żaroodpornym (lub tacce na aluminiowej) i grillować w piekarniku lub na ruszcie do momentu aż skórka całkiem ściemnieje.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam banany z grilla! Zawsze wtykam w nie kawałki gorzkiej czekolady, ale następnym razem spróbuję z miodem i cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń