Banany grillowane z miodem i cynamonem.
Banany można grillować ze skórką, jak i bez niej. Do ich przygotowania dobrze jest wykorzystać miód, który dodaje deserowi słodyczy. Upieczone owoce można podawać z lodami, cynamonem, orzechami, bitą śmietaną czy w wersji dla dorosłych skropione alkoholem. Jak kto lubi. Smakują wyśmienicie. I może zabrzmi to dziwnie, ale pierwszym skojarzeniem, jakie przyszło mi do głowy to, że te banany są takie "niebananowe". Co do zasady nie są to moje ulubione owoce, a w tym wydaniu wydały mi się zadziwiająco smaczne. Zdeklarowanych wielbicieli powinny zachwycić tym bardziej :) Polecam.
Składniki:
Składniki:
- 4 banany
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- Z miodu, soku z cytryny i cynamonu przygotować sos.
- Od góry banana wyciąć na całej długości pasek o szerokości ok. 1 cm. Lekko odchylić skórkę i polać przygotowanym sosem miodowo-cynamonowym.
- Owoce ułożyć w naczyniu żaroodpornym (lub tacce na aluminiowej) i grillować w piekarniku lub na ruszcie do momentu aż skórka całkiem ściemnieje.
Bajka...
OdpowiedzUsuńUwielbiam banany z grilla! Zawsze wtykam w nie kawałki gorzkiej czekolady, ale następnym razem spróbuję z miodem i cynamonem :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuń