Szaszłyki z kurczaka w marynacie limonkowej z curry.
I wygląd i smak tych szaszłyków jest niezwykle słoneczny. Danie jest kolorowe, intensywnie aromatyczne i w pewnym sensie świeżo-owocowe. W pewnym sensie ;) Zastanawiałem się nawet nad połączeniem na patyczkach kurczaka z kawałkami mango (byłoby jeszcze bardziej owocowo), ale w końcu zwyciężyła wersja warzywna - można powiedzieć: zrównoważona. Szaszłyki w takim wydaniu domagają się towarzystwa jogurtowego sosu. Myślę, że jest on wręcz niezbędny - z kilkoma kroplami oliwy i szczyptą ulubionych ziół będzie stanowił świetny kontrast smakowy. Barwny oczywiście również.
Składniki:
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża czerwona cebula
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- 3/4 łyżeczki soli
- papryka w proszku
Wykonanie:
- Kurczaka pokroić w około 2.5 cm kostkę.
- W dużej misce przygotować marynatę z soku z limonki, oliwy, miodu, curry, czosnku i soli. Wymieszać dokładnie z kawałkami mięsa i odstawić na 1/2 godziny.
- Patyczki do szaszłyków namoczyć przez 1/2 godziny.
- Paprykę i podzieloną na warstwy cebulę pokroić na kwadraty odpowiadające wielkością kawałkom kurczaka.
- Nabijać na patyczki na przemian mięso i warzywa. Oprószyć mieloną papryką i dodatkowo delikatnie solą. Grillować po około 4 minuty z każdej z czterech stron.
- Można również użyć patelni grillowej lub piekarnika (funkcja grill, 200 stopni).
Dziękuję:)
OdpowiedzUsuń