Zielona sałatka z botwinki.
Improwizowana sałatka z surowych liści botwiny oraz chińskiej kapusty pak choi. Pomyślałam, że będzie do niej pasował sos słodko-kwaśny i na szczęście nie pomyliłam się. Danie jest lekkie, świeże i takie orzeźwiające. W końcu nadszedł czas, kiedy pogoda jest dla nas łaskawsza, a na straganach mamy coraz większy wybór produktów sezonowych. Korzystajmy z tego ile się da, bo zanim się obejrzymy nastąpi kres tego cudownego czasu (o rany, ale powiało pesymizmem ;)). Jesteśmy na finiszu bardzo intensywnego, komunijnego okresu, dlatego następne hasło będzie mniej absorbujące, ale za to bardzo na czasie. Jakie? Zajrzyjcie do nas w następnym tygodniu :)
Składniki:
Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 1 kapusta pak choi
- 10 pomidorków koktajlowych
- 120 g mini kulek mozzarelli
- 1 łyżka sezamu
- sos: 1 łyżka oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, szczypta soli
Wykonanie:
- Botwinkę oraz kapustę dokładnie umyć, a następnie posiekać.
- Pomidorki umyć i przekroić na połówki.
- Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać sos i wymieszać.
- Po wierzchu posypać sezamem.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń