Zielona sałatka z botwinki.

sałatka z pak choi
Improwizowana sałatka z surowych liści botwiny oraz chińskiej kapusty pak choi. Pomyślałam, że będzie do niej pasował sos słodko-kwaśny i na szczęście nie pomyliłam się. Danie jest lekkie, świeże i takie orzeźwiające. W końcu nadszedł czas, kiedy pogoda jest dla nas łaskawsza, a na straganach mamy coraz większy wybór produktów sezonowych. Korzystajmy z tego ile się da, bo zanim się obejrzymy nastąpi kres tego cudownego czasu (o rany, ale powiało pesymizmem ;)). Jesteśmy na finiszu bardzo intensywnego, komunijnego okresu, dlatego następne hasło będzie mniej absorbujące, ale za to bardzo na czasie. Jakie? Zajrzyjcie do nas w następnym tygodniu :)


Składniki:


  • 2 pęczki botwinki
  • 1 kapusta pak choi
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 120 g mini kulek mozzarelli
  • 1 łyżka sezamu
  • sos: 1 łyżka oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, szczypta soli

Wykonanie:

  • Botwinkę oraz kapustę dokładnie umyć, a następnie posiekać.
  • Pomidorki umyć i przekroić na połówki.
  • Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać sos i wymieszać.
  • Po wierzchu posypać sezamem.

Komentarze

Prześlij komentarz