Makaron z cukinii z krewetkami.
Wydaje się, że ze wszystkich możliwych kolorów w kuchni to właśnie zielony daje największe pole do popisu. Ze względu na bardzo ograniczony czas nie będę mogła się jednak wykazać i mam nadzieję, że Maciek zgodzi się na przedłużenie hasła o kolejny tydzień ;) :) Cukiniowy makaron z krewetkami chciałam przygotować już dawno, ale jakoś się nie składało. Tym razem postanowiłam wykorzystać nadarzającą się okazję. W końcu cukinia jest zielona! ;) Niewiele składników, ale maksimum smaku. Proste i szybkie danie, w którym użyte składniki idealnie się komponują. Smażyłam krewetki z pancerzykami, które usuwaliśmy już w trakcie posiłku. Możecie (a może nawet powinniście ;)) pozbawić je skorupek przed wrzuceniem na patelnię. Mnie to nie przeszkadzało.
Składniki:
Składniki:
- 1-2 cukinie
- 300 g krewetek (użyłam mrożonych)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- masło
- sól
- pieprz
- cytryna
Wykonanie:
- Moje krewetki były już odżyłkowane i pozbawione głów. W razie konieczności krewetki należy oczyścić.
- Cukinię umyć i przy pomocy obieraczki julienne przygotować "makaron".
- Na patelni rozpuścić dwie łyżki masła, dodać posiekany drobno czosnek i chwilę podsmażać.
- Następnie dodać krewetki i podsmażyć po 2 minuty z każdej strony.
- Kolejno dodać cukiniowy makaron i posiekaną natkę pietruszki. Całość podsmażać jeszcze przez ok 2-3 minuty.
- Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz