Lemoniada werbenowo-lawendowa.
Odwiedziłem ostatnio nasz dzielnicowy sklep zielarski w poszukiwaniu składników na napój, który (mam nadzieję) za jakiś czas opiszę. Przy okazji odbyłem miłą rozmowę z panią zielarką (jeśli mogę tak napisać). Kiedy dowiedziała się o temacie naszych kulinarnych poczynań w tym tygodniu, poleciła mi werbenę cytrynową, jako roślinę doskonałą do letnich napojów. Pomyślałem - ok! wykorzystam ten pomysł, ale zwyczajna herbatka to za mało na blogowy przepis. ;) Idea rozwinęła się do postaci lemoniady, w której parą dla werbeny została aromatyczna lawenda. Dzięki użyciu miodu napój stał się jeszcze smaczniejszy i zdrowszy (i na pewno bardziej żółty). Jest naprawdę pyszny, co zostało potwierdzone przez najsurowszych recenzentów - dzieci! ;)
Składniki:
Składniki:
- 2 limonki lub cytryny
- 2 łyżki suszonych liści werbeny cytrynowej
- 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
- 4 łyżki miodu
- 1.5 litra wody
- kostki lodu
Wykonanie:
- Werbenę i lawendę zalać wrzątkiem. Po ostudzeniu odcedzić do dzbanka.
- Dodać sok wyciśnięty z limonek lub cytryn oraz miód. Wymieszać.
- Dodać garść kostek lodu, wymieszać i podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz