Chia fresca. Meksykańska lemoniada.
W Meksyku nasiona chia często są dodawane do napojów. Oprócz tego, że zmieniają ich konsystencję, przede wszystkim wzbogacają je o cenne składniki odżywcze. W tych małych ziarenkach zamknięte są kwasy omega, błonnik, białko, przeciwutleniacze. Nierozsądnym byłoby z tego nie skorzystać ;) Lemoniada jest bardzo smaczna. Można do niej dodać świeże owoce, takie jak borówki, maliny, porzeczki czy truskawki. Wiele przepisów bazuje na wodzie kokosowej. Taką nie dysponowałam, dlatego też użyłam zwykłej, przegotowanej i wystudzonej wody.
Składniki:
Składniki:
- 1 l wody niegazowanej
- sok z 1 limonki
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżki nasion chia
- kilka listków mięty
Wykonanie:
- Do wody dodać sok z limonki oraz miód. Wymieszać.
- Następnie dodać nasiona chia i listki mięty. Odstawić na 10 minut.
- Przed podaniem wymieszać, można dodać kostki lodu.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń