Bułki maślane z kruszonką.
Wiosna sprzyja spędzaniu długich godzin poza domem. Właśnie wróciliśmy z Łeby, gdzie udało nam się być jedynymi plażowiczami i zdobywcami wydmy Łącka. Można by powiedzieć, że wszystko przez pogodę, ale zdecydowanie lepiej myśleć, że wszystko dzięki pogodzie! Było wietrznie i chłodno, ale nie padało! Byliśmy razem i było wspaniale :) Lubimy też krótkie wypady rowerowe, w czasie których organizujemy sobie piknik i zajadamy domowymi bułeczkami drożdżowymi. Obowiązkowo z kruszonką! Są pyszne i sycące. A w towarzystwie gorącej herbaty, nalewanej z termosu pozwalają nawet cieszyć się majówką z temperaturą maksymalną na poziomie 10°C ;);)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (+ 1 łyżka do przygotowania rozczynu)
- 1 szkl. mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 50 g cukru (+ 1 łyżeczka do przygotowania rozczynu)
- 4 łyżki masła (roztopionego)
- 1 jajko (+ 1 jajko rozmącone do posmarowania wierzchu bułek)
- 1/2 łyżeczki soli
- kruszonka (50 g masła, 60 g mąki pszennej, 50 g cukru)
Wykonanie:
- Mleko lekko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut).
- Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, jajko, sól, cukier i wyrobić ciasto.
- Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i ponownie wyrobić do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, żeby wyrosło i uzyskało podwojoną objętość (około 2 godzin).
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 10 równych części. W dłoniach uformować bułki.
- Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 1 godziny).
- Z podanych składników przygotować kruszonkę.
- Wierzch wyrośniętych bułek posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.
Świetne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńJa czekam na nieco lepszą pogodę, żeby rozpocząć sezon piknikowy ;)