Cukinia duszona z kukurydzą.
Jak majówka, to albo wycieczka, albo impreza w ogrodzie. Jeśli wybieracie się na wycieczkę, to zabierzcie na nią koniecznie bułeczki Marzeny. Jeżeli robicie grilla w ogrodzie, to pamiętajcie - nie samą karkówką człowiek żyje! ;) Dania z cukinii zawsze świetnie się sprawdzają jako dodatek do pieczonych mięs, a to konkretne można również potraktować jako lekki, ale pełny wegetariański posiłek. Cukinia jest tu duszona, ale na tyle delikatnie, że nie byłbym zdziwiony, gdyby ktoś uznał tę potrawę za rodzaj sałatki. Coś z pogranicza. To właściwie nieważne - ważne, że smaczne!
Składniki:
Składniki:
- 500 g młodej małej cukinii
- 1 puszka kukurydzy
- 3 pomidory (lima, rzymskie)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- kilka łyżek pokruszonego sera typu feta
- sól i pieprz
- natka kolendry lub pietruszki
- oliwa
Wykonanie:
- Cebulę drobno posiekać, oprószyć solą i podsmażyć na oliwie na średnim ogniu około 5 minut.
- Dodać posiekany czosnek a po 1 minucie cukinię pokrojoną w grubsze półplasterki i pomidora pokrojonego w kostkę (bez gniazd nasiennych).
- Oprószyć solą i pieprzem. Dusić około 5 minut.
- Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę oraz posiekane chilli. Przykryć i dusić jeszcze 10 minut. Cukinia powinna zmięknąć, ale pozostać jędrna.
- Przed podaniem posypać fetą i posiekaną natką.
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) To bardzo smaczne, lekkie danie. Podobno bardzo popularne w Meksyku.
OdpowiedzUsuń