piątek, 5 maja 2017

Sałatka z ananasa i papryki.

salsa ananasowa
Niektórzy pewnie będą zawiedzeni, że nie potraktowałem słodkiego, soczystego ananasa w sposób deserowy. Zamiast tego zaproponowałem mu pikantne i wytrawne towarzystwo. Właśnie - wytrawne, czyli bardzo dobre. Nie mógł poczuć się w nim źle! Taka sałatka, moim zdaniem, bardzo pasuje do większości typowych dań grillowych i jest bardzo prosta do przyrządzenia. Może nieco się różni od tego, co zwykliśmy podawać do pieczonych mięs, ale to przecież dobrze. Polecam!

Składniki:


  • 1 dojrzały mały ananas
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki lub kolendry
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki brązowego cukru lub miodu
  • 3-4 szczypty soli

Wykonanie:

  • Ananasa obrać, pozbawić twardego rdzenia i pokroić w kostkę.
  • Paprykę, chilli i cebulę również pokroić w kostkę.
  • Natkę posiekać.
  • Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w dużej misce i odstawić na minimum 1/2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz