Sałatka z ananasa i papryki.
Niektórzy pewnie będą zawiedzeni, że nie potraktowałem słodkiego, soczystego ananasa w sposób deserowy. Zamiast tego zaproponowałem mu pikantne i wytrawne towarzystwo. Właśnie - wytrawne, czyli bardzo dobre. Nie mógł poczuć się w nim źle! Taka sałatka, moim zdaniem, bardzo pasuje do większości typowych dań grillowych i jest bardzo prosta do przyrządzenia. Może nieco się różni od tego, co zwykliśmy podawać do pieczonych mięs, ale to przecież dobrze. Polecam!
Składniki:
Składniki:
- 1 dojrzały mały ananas
- 1 duża czerwona papryka
- 1/2 papryczki chilli
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki lub kolendry
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki brązowego cukru lub miodu
- 3-4 szczypty soli
Wykonanie:
- Ananasa obrać, pozbawić twardego rdzenia i pokroić w kostkę.
- Paprykę, chilli i cebulę również pokroić w kostkę.
- Natkę posiekać.
- Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w dużej misce i odstawić na minimum 1/2 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz