Trudno o coś bardziej intensywnie zielonego niż takie domowe pesto. Prawda? Domowe i nieco odmienne od klasycznego, bo nie z bazylii i piniowych orzeszków, a z jarmużu i swojskiego słonecznika. Robi się je bardzo łatwo, bardzo szybko i z bardzo dużą radością. Z poczuciem, że tworzy się coś bardzo zdrowego! No i jakże kolorowego :) Pesto można wykorzystać na wiele sposobów (choćby położyć na kanapkę), ale oczywiście najlepiej połączyć je z makaronem. Ugotować spaghetti al dente, odcedzić i pozostawić w garnku łyżkę wody, w którym makaron się gotował, wrzucić pesto, wrzucić wciąż gorący makaron, wymieszać, posypać świeżo startym parmezanem... i gotowe!
Składniki:
- 3 szklanki posiekanego jarmużu
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 2 garście nasion słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
- Jarmuż, pietruszkę, czosnek, oliwę, sok z cytryny i sól zmiksować w
blenderze do uzyskania gładkiej pasty.
- Dodać nasiona słonecznika i jeszcze raz zblendować.
- Użyć od razu lub przełożyć do słoiczka, w którym można przechować pesto kilka dni w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz