piątek, 12 maja 2017

Pesto z jarmużu.

szybkie pesto jarmużowe
Trudno o coś bardziej intensywnie zielonego niż takie domowe pesto. Prawda? Domowe i nieco odmienne od klasycznego, bo nie z bazylii i piniowych orzeszków, a z jarmużu i swojskiego słonecznika. Robi się je bardzo łatwo, bardzo szybko i z bardzo dużą radością. Z poczuciem, że tworzy się coś bardzo zdrowego! No i jakże kolorowego :) Pesto można wykorzystać na wiele sposobów (choćby położyć na kanapkę), ale oczywiście najlepiej połączyć je z makaronem. Ugotować spaghetti al dente, odcedzić i pozostawić w garnku łyżkę wody, w którym makaron się gotował, wrzucić pesto, wrzucić wciąż gorący makaron, wymieszać, posypać świeżo startym parmezanem... i gotowe!




Składniki:


  • 3 szklanki posiekanego jarmużu             
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 2 garście nasion słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:

  • Jarmuż, pietruszkę, czosnek, oliwę, sok z cytryny i sól zmiksować w
    blenderze do uzyskania gładkiej pasty.
  • Dodać nasiona słonecznika i jeszcze raz zblendować.
  • Użyć od razu lub przełożyć do słoiczka, w którym można przechować pesto kilka dni w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz