Zielona potrawka z kurczaka.

kurczak z pesto
Potrawka z kurczaka to prosta domowa klasyka. Robi się ją łatwo i szybko, a efekt zawsze jest wyśmienity. Szansa, że takie danie zjedzą nawet wybredni najmłodsi członkowie rodziny, jest naprawdę duża. To się po prostu sprawdza! Tym razem, w zielonym tygodniu, który dla niektórych jest również tygodniem białym (cóż za wspaniałe zestawienie barw), potrawa została lekko zmodyfikowana. Skorzystałem z mojego jarmużowego pesto, które po prostu wołało o to ze słoiczka ;) Do łagodnego kurczaka i delikatnej zieloności dodałem jeszcze nieco bardziej charakterystyczny akcent w postaci boczku i oto jest - nowe pyszne danie! :)


Składniki:


  • 500 g polędwiczek lub piersi z kurczaka
  • 1 mały por (biała i jasnozielona część)
  • 2 plastry boczku
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki pesto z jarmużu (lub zwykłego)
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • oliwa
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  • Pora pokroić w półplasterki a boczek w paski i podsmażyć na oliwie, lekko oprószając solą i pieprzem oraz dodając oregano.
  • Kurczaka pokroić w paski. Zwiększyć ogień i dodać na patelnię. Smażyć około 10 minut przewracając kawałki mięsa co jakiś czas.
  • Dodać śmietankę i pesto. Dusić kolejnych kilka minut.
  • Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Komentarze