Klopsiki w sosie pieczarkowym.
Słowo się rzekło (w haśle tygodnia) - klopsiki na stole! A może pulpeciki? Jak je nazywacie? Z klopsikami można mieć skojarzenia barowe, szkolno-stołówkowe, albo mamino-domowe ;) Są swojskie i takie codzienne. Po prostu są dobre! Ten konkretny sposób przyrządzenia pulpetów był dla mnie nowością. Zawsze gotowałem je w bulionie, który zamieniałem potem w sos, tym razem jednak zacząłem od usmażenia ich na patelni. Sos - dosyć gęsty - dodaje się do nich w końcowym etapie. Pulpeciki wyszły jędrne i soczyste, a sos mocno pieczarkowy i pachnący papryką. Pyszne! :)Składniki:
Klopsiki:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 średnia cebula - posiekana
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka maślanki (lub kefiru)
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 150 g małych pieczarek pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki
- 50 ml białego wina
- 70 ml śmietany kremówki
- 120 ml bulionu
- 1 łyżka łagodnej pasty paprykowej
- sól i pieprz
- Składniki na klopsiki wymieszać w misce dłońmi i uformować kuleczki o średnicy 2 - 2,5 cm.
- Podgrzać na dużej patelni olej (do średniej temperatury) i wrzucić klopsiki. Smażyć do lekkiego zrumienienia ze wszystkich stron.
- Zdjąć pulpety z patelni i odłożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
- Wylać olej z patelni i włożyć na nią masło. Podsmażyć pieczarki do lekkiego zrumienienia (około 5 minut).
- Posypać pieczarki mąką i wymieszać. Dodać wino, śmietankę, pastę paprykową i bulion.
- Gotować około 10 minut do lekkiego zgęstnienia sosu. Jeśli stanie się zbyt gęsty - dodać więcej bulionu lub śmietanki.
- Włożyć klopsiki na patelnię i obtoczyć w sosie. Gotować jeszcze kilka minut.
- Podawać na ziemniaczanym puree, przybrane pietruszką lub koperkiem.

Klopsiki wyszły wspaniale.��
OdpowiedzUsuń