Zupa cebulowa w miseczce chlebowej.
Zbrakło mi czystych talerzy w domu i musiałam improwizować ;) ;) Cóż miałam zrobić? Nie pozostało mi nic innego, jak zagnieść ciasto drożdżowe i po prostu upiec miseczki. To ciekawe doświadczenie zjeść zupę, a potem talerz ;) Żarty żartami, oczywiście plan na to danie ułożyłam sobie w głowie już dawno temu. A teraz miałam okazję przystąpić do realizacji. Moim zamiarem było upieczenie gotowych miseczek chlebowych. Nie chciałam, aby były to małe chlebki, które przed podaniem zupy należy wydrążyć z miąższu. Z pomocą przyszły mi kokilki. Ciasto drożdżowe rozwałkowałam, a następnie nałożyłam na miseczkę, którą wstawiłam do góry dnem do piekarnika. I tak powstały moje talerze :) Zupa cebulowa z dodatkiem białego wina, doprawiona tymiankiem jeszcze nigdy mi tak nie smakowała :)
Składniki:
Zupa:
Składniki:
Zupa:
- 4 duże cebule
- 2 łyżki masła
- 3 szkl. bulionu warzywnego
- 100 ml białego wina wytrawnego
- tymianek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Cebulę obrać, pokroić w piórka i smażyć na małym ogniu ok. 20 minut.
- Wlać wino i chwilę dusić. Następnie dolać bulion. Gotować ok. 30 minut na małym ogniu.
- Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Miseczki chlebowe:
- 150 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie:
- Mleko lekko podgrzać z cukrem, dodać drożdże i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
- Mąkę wymieszać z solą. Dodać wraz z oliwą do wyrośniętego rozczynu. Wyrobić ciasto (ewentualnie podsypać mąką, gdyby była taka potrzeba).
- Odstawić do wyrośnięcia do czasu aż podwoi swoja objętość.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje (ilość uzależniona od wielkości kokilek).
- Rozwałkować na grubość ok. 5 mm w kształcie koła.
- Rozwałkowane ciasto nałożyć na naczynie żaroodporne (kokilka), które należ wstawić do góry dnem do piekarnika.
- Piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut.
- Po upieczeniu z miseczek chlebowych wyjąć kokilki. Gotowe :)
pomysłowe :) pyszne domowe danie :)
OdpowiedzUsuń