Buraczkowy hummus.
Aha: w drugim rzędzie dip działa smakiem i ze spokojem sumienia mogę stwierdzić, że jest on równie rewelacyjny jak kolor.
Składniki:
- 4 małe buraki
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- sok z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól i świeżo zmielony pieprz
- prażone pestki dyni
Wykonanie:
- Buraki umyć, skropić oliwą i zawinąć w aluminiową folię. Piec około 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu obrać ze skórki.
- Buraczki zmiksować z pastą sezamową, czosnkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Dodać sól i pieprz do smaku - wymieszać.
- Wyłożyć do miski lub na talerz. Polać oliwą i posypać pestkami dyni.
- Podawać z pitą lub innym świeżym pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz