Jajecznica w papryce.

jajecznica z fetą i pomidorami
Danie z serii paprykowe improwizacje ;) Miałam do środka wcisnąć farsz mięsny, a ostatecznie umieściłam tam jajecznicę z fetą i suszonymi pomidorami. Z paprykowego zapasu ostały się jedynie egzemplarze w kolorze żółtym i zielonym, dlatego to one zagrały główną rolę w moim daniu. Spokojnie można użyć wersji czerwonej. Ważne, żeby papryki były w miarę kształtne, nieduże i z dosyć płaskim spodem. W czasie zapiekania dobrze jest wymieszać od czasu do czasu jajeczne nadzienie. Dzięki temu zabiegowi unikniemy zbyt spieczonego wierzchu i skróci się czas przygotowania.

Składniki:

  • 3 nieduże papryki w dowolnym kolorze
  • 4 jajka
  • 50 g fety
  • 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • pieprz

Wykonanie:

  • Paprykę umyć, ściąć wierzch, wydrążyć gniazda nasienne i zapiekać w temperaturze 190 °C przez 15 minut.
  • Jajka rozbić do miseczki i roztrzepać.
  • Fetę i pomidory z zalewy pokroić w drobną kostkę. Dodać do jajek, wymieszać i doprawić pieprzem.
  • Przygotowaną masę jajeczną przelać do podpieczonych papryk i zapiekać ponownie w temperaturze 190°C do momentu aż jajka się zetną (ok. 15 minut, można od czasu do czasu w trakcie zapiekania delikatnie przemieszać masę jajeczną).

Komentarze

Prześlij komentarz