Papryka faszerowana spaghetti.
Papryka faszerowana spaghetti - zobaczyłem gdzieś taki obrazek i postanowiłem zrobić to danie we własnej kuchni. Prawdę powiedziawszy, nie wiedziałem czego się spodziewać. Zastanawiałem się, jak połączą się smaki w tej potrawie. Jeszcze w trakcie produkcji miałem chwilę zwątpienia, bo obieranie pieczonej papryki tak, by jej nie uszkodzić, jest zadaniem dla ludzi wyjątkowo spokojnych i cierpliwych. Jednak było warto! Danie jest lekkie i po prostu pyszne, a smaki łączą się dokładnie tak, jak trzeba. Na dodatek prezentuje się całkiem efektownie. Tak mi się przynajmniej wydaje.
Składniki:
Składniki:
- 5 czerwonych lub żółtych papryk równej wielkości
- 150 g makaronu spaghetti
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki kaparów
- 4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- oliwa
- sól
Wykonanie:
- Paprykę opiec nad palnikiem gazowym lub pod grillem w piekarniku. Kiedy skórka sczernieje ze wszystkich stron wsadzić papryki do foliowej torebki, zawiązać szczelnie i poczekać na ostudzenie.
- Z ostudzonych papryk odciąć wierzchy, wyjąć z nich gniazda nasienne i bardzo delikatnie obrać ze skórki (nie musi to być zrobione idealnie). Przenieść do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego.
- Makaron ugotować al dente.
- Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie do miękkości.
- Dodać kapary, pomidory i zioła. Smażyć jeszcze 2 - 3 minuty.
- Dodać ocet, cukier i sól do smaku. Wymieszać.
- Dodać ugotowany makaron i parmezan. Wymieszać dokładnie.
- Wnętrza papryk oprószyć solą i wypełnić je farszem makaronowym.
- Zapiekać w 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż wierzch makaronu zacznie robić się chrupiący.
Komentarze
Prześlij komentarz