Karkówka w sosie pomidorowym.
Ta karkówka jest wspomnieniem z poprzednich wakacji. Wspomnieniem z Gór Sowich. Wspomnieniem niesamowitego przejedzenia... ;) Tutaj muszę się przyznać, że właściwie jest to moje całkowicie autorskie danie, które próbuje odtworzyć zapamiętany smak. Czy się udało? Aż za bardzo. Moja karkówka jest po prostu lepsza. Cóż zrobić? ;) Mówiąc serio - naprawdę jest lepsza. Mięso jest niesamowicie delikatne i po prostu rozpływa się w ustach. Dawno nie byłem tak zadowolony w kuchni. :)
Składniki:
Składniki:
- 500 g karkówki (4 kotlety)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej lub ostrej)
- 1 łyżka majeranku
- 1 szczypta cynamonu
- oliwa
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Mięso natrzeć lekko solą i oliwą. Odłożyć na 1/2 godziny.
- Kotlety obsmażyć krótko na większym ogniu do zrumienienia z obu stron. Przełożyć na głębszą patelnię z pokrywką.
- Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na patelni po mięsie - około 5 minut na średnim ogniu, mieszając.
- Dodać paprykę w proszku. Wymieszać.
- Dodać powidła, majeranek, cynamon, passatę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
- Zalać sosem kotlety. Dusić na bardzo małym ogniu około 1,5 godziny.
- Podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi.
- Danie dobrze smakuje z dodatkiem prostego sosu czosnkowego: 2 łyżki jogurtu + 2 łyżki majonezu + 2 łyżki startego cheddara + 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku + szczypta soli.
Komentarze
Prześlij komentarz