Pulpety w sosie pomidorowo-śliwkowym. Kufteh.

kufteh sabzi klopsy irańskie
W kulinarnym świecie Bliskiego Wschodu potrawy irańskie cenione są szczególnie wysoko. Wiele dań tego regionu ma swoje korzenie w długiej historii perskiego królestwa. Tak też jest z kufteh. Patrząc na te klopsy (czy też pulpety) myślę sobie, że wszystkie podobne, które do tej pory robiłem, to były pulpeciki. Klopsiątka po prostu. Tak, kufteh to są klopsy co się zowie! I na dodatek w mojej wersji ze śliwką w środku. :) Gotowane w bardzo prostym w wykonaniu, ale bogatym w smak sosie. Są delikatne, soczyste, sycące i pyszne (jak mówi rodzina). Polecam.


Składniki:


  • 1/2 szklanki grochu
  • 500 g mielonej wołowiny (lub indyka)
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu basmati
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g suszonych śliwek
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • bułka tarta (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • Groch ugotować w 2 szklankach wody (około 40 - 60 minut). Odcedzić.
  • W dużej misce połączyć groch, ryż, mięso, zioła, jajko, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. 
  • Wilgotnymi dłońmi formować duże kule z 1 śliwką w środku. Jeśli masa jest zbyt luźna - dodać bułki tartej.
  • Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć z dodatkiem soli cebulę pokrojoną w cienkie piórka.
  • Dodać posiekaną resztę śliwek i pomidory. Wymieszać.
  • Do sosu włożyć pulpety i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut (przewracając w połowie). 

Komentarze