Tureckie ciasteczka twarogowe. Kemalpasa tatlısı.

kemalpasa tatlisi
Wakacyjne wspomnienia... Turcja zajmuje w nich bardzo dużą i ważną część. Również kulinarnie - to pewne. Bardzo trudno było mi wybrać jakiś konkretny smakołyk, który chciałbym przedstawić w tym wspomnieniowym tygodniu. O dziwo, naszła mnie jednak niewytłumaczalna ochota na przygotowanie czegoś słodkiego. Nie zdarza się to u mnie często, więc tym bardziej chwyciłem się tej myśli i przeprowadziłem plan do końca. Oczywiście - mogłem wybrać jakikolwiek inny z setki tureckich deserowych przepisów, ale jednak wybór padł na twarogowe ciasteczka zwane kemalpasa tatlısı. Ciasteczka biorą swoją nazwę od miasta Kemalpasa, które z kolei nazwane jest na cześć Mustafy Kemala (Atatürka) - twórcy nowoczesnej republiki tureckiej.
Polecam serdecznie - i ciasteczka i Turcję! :)
Składniki:


  • 250 g ricotty (lub tureckiego białego niesolonego sera krowiego)
  • 1 szklanka mąki (najlepiej z dużą zawartością semoliny)
  • 1 jajko
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Wykonanie:

  • Zagotować wodę, rozpuścić w niej cukier i dodać sok oraz skórkę cytrynową. Syrop odstawić.
  • Pozostałe składniki wymieszać dokładnie. 
  • Z tak otrzymanego ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 - 30 minut, aż się lekko zezłocą. Nie piec zbyt długo!
  • Ostudzić i przenieść do ponownie zagotowanego syropu. Gotować 15 minut.
  • Można podać posypane startymi pistacjami albo orzechami włoskimi, w towarzystwie lodów lub bitej śmietany.
  • Upieczone ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i ugotować w syropie w późniejszym czasie.

Komentarze

  1. zapisuje sobie przepis i na pewno wyprobuję bo smakowicie wyglądają

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz