Rachatłukum. Turecki przysmak.
Oryginalne tureckie lokum jadłam tylko raz. Teraz spróbowałam odtworzyć ten deser w mojej kuchni. Na początku miałam obawy, czy w ogóle wyjdzie, czy konsystencja będzie odpowiednia. Zapoznałam się z kilkoma przepisami na różnych blogach. Wyszło mi z tego, że kluczowe jest użycie skrobi kukurydzianej i nie należy zastępować jej ziemniaczaną. Pognałam, więc do sklepu, by tą zakupić. W koszyku znalazła się też woda różana. I właściwie tyle. Zabrałam się do pracy. Samo przygotowanie lokum nie jest bardzo skomplikowane. A smak? No cóż, bardzo słodki. To przede wszystkim. Przyjemnie różany. Myślę, że może przywołać wspomnienia wakacyjne :)
Składniki:
Składniki:
- 1 i 1/2 szkl. wody
- 3/4 szkl. cukru
- 8 łyżek skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wody różanej
- kilka kropli barwnika spożywczego (można pominąć)
- cukier puder do pospypania
Wykonanie:
- Skrobię kukurydzianą wymieszać w 1/2 szkl. wody.
- Do garnka wlać 1 szkl. wody, doprowadzić do wrzenia, wsypać cukier i mieszać tak długo aż się całkiem rozpuści.
- Dodać sok z cytryny, wodę różaną, ewentualnie barwnik spożywczy, a następnie dobrze rozmieszaną skrobię kukurydzianą.
- Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu aż masa zgęstnieje.
- Gotową masę przelać do płaskiej niedużej foremki natłuszczonej masłem. Odstawić do wystygnięcia.
- Wyjąć z formy, pokroić w kostkę i obtoczyć w cukrze pudrze.
O, super!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, ale kupuję.
Zapamiętuję do wypróbowania.
:)