Pikantna konfitura pomidorowa.
Taką konfiturę można przyrządzić również z czerwonych pomidorów, ale przyznajcie - ta z pomarańczowych lub żółtych kolor ma zupełnie niezwykły. Smak również. Połączenie pomidorów z cytryną i jednak sporą ilością cukru daje efekt odmienny od typowego chutneya. Dodatek imbiru i chili sprawia zaś, że trudno zakwalifikować ten smakołyk jako zwykły dżem. Zresztą - dżem z pomidorów? To już nie można zrobić takiego pomarańczowego z pomarańczy? Moreli? No, z marchewek nawet? Można. Ja jednak lubię takie rzeczy, które wprawiają w lekkie zakłopotanie. Dawno nie używałem tego słowa, więc dziś sobie pozwolę: nieoczywistości. ;) Cała ta impreza nie miałaby jednak sensu, gdyby tej konfitury nie można było rozsądnie spożytkować. Ale spokojnie - można. Należy nawet. Sprawdzi się dobrze jako dodatek do mięs lub serów. Sprawdzi się również jako ciekawy kulinarny prezent. Polecam.
Składniki:
Składniki:
- 1200 g żółtych lub pomarańczowych pomidorów lima
- 200 ml cukru
- 1 cytryna
- sok z 1/2 cytryny (lub pomarańczy)
- 2 laski cynamonu
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka płatków chili
Wykonanie:
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
- Pokroić w kostkę i odcisnąć na sitku z jak największej ilości soku.
- Cytrynę wyszorować i sparzyć. Pokroić na bardzo cienkie plasterki.
- Pomidory i plasterki cytryny umieścić w garnku i gotować na średnim ogniu około 1 godziny mieszając co jakiś czas.
- Dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu co najmniej 2 godziny. Mieszać co jakiś czas.
- Słoiki wyparzyć i przenieść do nich gorącą konfiturę. Pasteryzować 10 minut.
- Można przechowywać do 2 miesięcy w chłodnym miejscu.
- Podawać do pieczonych mięs lub serów.
mniam
OdpowiedzUsuńTen przepis jest świetny, szkoda, że go nie znałam w lecie :-(
OdpowiedzUsuń