Nadziewane kabaczki. Kosua mahshi.
Mahshi oznacza nadziewane i określa rodzaj potraw wywodzących się z kuchni bliskowschodniej. Występuje w wielu odmianach w zależności od tego, jakie warzywo zechcemy napełnić farszem. Nadziewane kabaczki w moim wykonaniu są daniem bezmięsnym. Na ich wnętrze składa się ryż z dodatkami. W smaku dominuje kolendra, natomiast dodatek chili dodaje potrawie charakteru. Zamiast kabaczków można użyć papryki, bakłażanów, pomidorów czy też liści kapusty. W przypadku tych ostatnich przyrządzimy coś w rodzaju gołąbków, jednak w odmienionej, nieco egzotycznej odsłonie.
Składniki:
Składniki:
- 2 kabaczki
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 szkl. ryżu
- ok. 1 cm kawałek papryczki chili
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól
- oliwa
Wykonanie:
- Ryż gotować w osolonej wodzie na półtwardo.
- Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, pomidory z puszki oraz przyprawy. Dusić przez kilka minut. Następnie dodać ugotowany i odcedzony ryż. Dusić do momentu zredukowania nadmiaru płynu.
- Kabaczki umyć, odciąć jeden brzeg i wydrążyć środek.
- Do wydrążonego środka nałożyć farsz.
- Kabaczki przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem przez ok. 40 minut w temperaturze 190°C.
świetnie sprawdziłyby się na przyjęciu ;)
OdpowiedzUsuń