Nadziewane kabaczki. Kosua mahshi.

Mahshi oznacza nadziewane i określa rodzaj potraw wywodzących się z kuchni bliskowschodniej. Występuje w wielu odmianach w zależności od tego, jakie warzywo zechcemy napełnić farszem. Nadziewane kabaczki w moim wykonaniu są daniem bezmięsnym. Na ich wnętrze składa się ryż z dodatkami. W smaku dominuje kolendra, natomiast dodatek chili dodaje potrawie charakteru. Zamiast kabaczków można użyć papryki, bakłażanów, pomidorów czy też liści kapusty. W przypadku tych ostatnich przyrządzimy coś w rodzaju gołąbków, jednak w odmienionej, nieco egzotycznej odsłonie.


Składniki:

  • 2 kabaczki
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szkl. ryżu
  • ok. 1 cm kawałek papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól
  • oliwa

Wykonanie:

  • Ryż gotować w osolonej wodzie na półtwardo.
  • Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, pomidory z puszki oraz przyprawy. Dusić przez kilka minut. Następnie dodać ugotowany i odcedzony ryż. Dusić do momentu zredukowania nadmiaru płynu.
  • Kabaczki umyć, odciąć jeden brzeg i wydrążyć środek.
  • Do wydrążonego środka nałożyć farsz.
  • Kabaczki przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem przez ok. 40 minut w temperaturze 190°C.

Komentarze

Prześlij komentarz