Hasło tygodnia - dania z Bliskiego Wschodu.
Być może należałoby zacząć temat od zastanowienia się, czym jest Bliski Wschód. Gdzie on właściwie leży? Przyjmijmy, że chodzi nam o rozległy i fascynujący obszar pomiędzy wschodnim wybrzeżem Morza Śródziemnego, a Morzem Arabskim. Ponieważ unikamy polityki, wojny i wszelkich spraw, które dzielą (jak wielu ludzi uwielbia dzielić...), to przenosimy się natychmiast do kuchni! A kuchnia jest miejscem, które łączy. Zawsze. Po wszelkich stronach linii na mapach (i w niektórych głowach) unoszą się z domowych i knajpianych kuchni niemal identyczne aromaty. Ludzie krzątają się przy gotowaniu potraw z tych samych składników, które czasami nazywają tylko trochę inaczej. W przypadku dań z Bliskiego Wschodu, te właśnie aromaty i smaki działają na mnie chyba najbardziej ze wszystkich światowych kuchni. Mogę śmiało powiedzieć, że są moimi ulubionymi. Cieszę się, że będziemy mogli spróbować je odtworzyć w naszych domach.
Komentarze
Prześlij komentarz