Zupa paprykowo-pomarańczowa.

zupa paprykowa z pomarańczą
Gdzieś, kiedyś mignęło mi takie połączenie i postanowiłam je wypróbować w swojej kuchni. Zupa ma piękny kolor i ciekawy smak. Określiłabym go jako słodko-gorzko-pikantny. Najwięcej czasu zajmuje pieczenie papryki, potem dzieli nas już zaledwie kilka chwil od gotowego dania. Myślę, że dobrze sprawdzi się w chłodne, jesienne dni jako wstęp do dalszych kulinarnych przyjemności ;) Dla mnie nie ma to aż takiego znaczenia, ale dla zwolenników diety wegetariańskiej czy nawet wegańskiej istotny będzie taki właśnie charakter tego paprykowego kremu.



Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 1 szkl. soku pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól
  • oliwa

Wykonanie:

  • Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować oliwą i piec w temperaturze 190°C przez ok. 50 minut.
  • Upieczoną paprykę wystudzić, a następnie obrać ze skórki.
  • Paprykę przełożyć do garnka, dodać sok pomarańczowy, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut. Doprawić do smaku solą i papryką w proszku.
  • Zupę zmiksować blenderem.

Komentarze

Prześlij komentarz