Zupa paprykowo-pomarańczowa.
Gdzieś, kiedyś mignęło mi takie połączenie i postanowiłam je wypróbować w swojej kuchni. Zupa ma piękny kolor i ciekawy smak. Określiłabym go jako słodko-gorzko-pikantny. Najwięcej czasu zajmuje pieczenie papryki, potem dzieli nas już zaledwie kilka chwil od gotowego dania. Myślę, że dobrze sprawdzi się w chłodne, jesienne dni jako wstęp do dalszych kulinarnych przyjemności ;) Dla mnie nie ma to aż takiego znaczenia, ale dla zwolenników diety wegetariańskiej czy nawet wegańskiej istotny będzie taki właśnie charakter tego paprykowego kremu.
Składniki:
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 1 szkl. soku pomarańczowego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól
- oliwa
Wykonanie:
- Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować oliwą i piec w temperaturze 190°C przez ok. 50 minut.
- Upieczoną paprykę wystudzić, a następnie obrać ze skórki.
- Paprykę przełożyć do garnka, dodać sok pomarańczowy, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut. Doprawić do smaku solą i papryką w proszku.
- Zupę zmiksować blenderem.
wow, fajny pomysł, na pewno wypróbuje
OdpowiedzUsuń