Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami.
To danie jest bliźniaczo podobne do irlandzkiego gulaszu na piwie. Przypomniałem sobie o tym, gdy przyszło do robienia zdjęcia (i dlatego, z premedytacją, również ono jest podobne). Widocznie mam już to gdzieś głęboko zakodowane, że dodatek alkoholu (najczęściej wina lub piwa) bardzo korzystnie wpływa na smak i konsystencję długo duszonych mięs. I tak jest w istocie. Dodatek papryki, czyli bohaterki tego tygodnia, również jest ważny - chyba żadne inne warzywo nie nadaje tak aromatu i charakteru całemu daniu, jak ona. Polecam.
Składniki:
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
- 1 ząbek czosnku
- 2 papryki
- 250 g pieczarek
- 200 ml passaty
- 200 ml łagodnego ciemnego piwa (może być karmelowe)
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka jałowca
- 1 listek laurowy
- oliwa
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
- Mięso pokroić w około 2 cm kostkę, skropić oliwą i oprószyć solą. Wymieszać.
- Zrumienić partiami na mocno rozgrzanej patelni i przełożyć do szerokiego rondla z pokrywką.
- Na patelnię dodać trochę oliwy i podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Dodać ząbek czosnku roztarty z 1/2 łyżeczki soli oraz przyprawy, wymieszać i smażyć jeszcze minutę.
- Zalać piwem i po zagotowaniu przelać wszystko do rondla z mięsem.
- Dodać passatę, pieczarki pokrojone w ćwiartki i paprykę pokrojoną w około 2 cm kostkę. Wymieszać.
- Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu 1 i 1/2 godziny, po czym zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 1/2 godziny na nieco większym ogniu.
- Sprawdzić smak i ewentualnie dodać sól
- Z masła i mąki przygotować zasmażkę i wymieszać z gulaszem. Zagotować.
Komentarze
Prześlij komentarz