Pierogi z bryndzą i miętą.
Pierogi z bryndzą i miętą są wspomnieniem z ostatnich wakacji. Na blogu obowiązywało wówczas hasło miętowe. Pierwszego dnia pobytu w Ustroniu trafiliśmy do tamtejszej karczmy na obiad. Kiedy przeglądając kartę dań, trafiłam na taką perełkę ;), wiedziałam, że to propozycja dla mnie. Nie wiedziałam natomiast, czego się spodziewać po takim oryginalnym połączeniu, ale test wypadł bardzo dobrze. Na tyle dobrze, że teraz postanowiłam odtworzyć to danie w warunkach domowych i podzielić się z Wami przepisem. Nawiasem mówiąc, żałuję, że wakacje dobiegły końca i wszystko co z nimi związane na dobre znalazło swoje miejsce w rozdziale, pt. wspomnienia ;)
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Wykonanie
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 125 ml wody
- jajko
- sól
Nadzienie:
- 300 g ugotowanych ziemniaków (utłuczonych)
- 300 g bryndzy
- pęczek mięty
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 cebula
- 150 g boczku wędzonego
Wykonanie
- Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne.
- Ziemniaki, ser, drobno posiekane liście mięty połączyć ze sobą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi.
- Gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia
- Cebulę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć z pokrojonym w paski/kostkę boczkiem. Pierogi podawać z okrasą.
Komentarze
Prześlij komentarz