Tartaletki z owocami i beszamelem.

To wakacyjne wspomnienie związane jest z krakowską Chimerą. Wizyta w tym miejscu była spontaniczna, ale wrażenia smakowe pozostały z nami na długo. Tartę z owocami i beszamelem wybrała moja córka. Zresztą ku mojej radości, ponieważ nigdy dotąd nie próbowałam beszamelu na słodko i smak ten wzbudzał moją ciekawość. Przyznaję, że połączenie kruchego ciasta, słodkiego sosu i lekko kwaśnych owoców jest bardzo udane. Spróbowałam odtworzyć ten deser teraz, przy okazji naszego obecnego hasła. Moja wersja różni się nieco od swojego krakowskiego pierwowzoru, ale też jest godna polecenia. A jeżeli będziecie w Krakowie, to zajrzyjcie do Chimery. Na pewno nie pożałujecie :)


Składniki:

Ciasto:

  • 225 g mąki pszennej krupczatki
  • 150 g masła
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody 

Wykonanie:


  • Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę.
  • Podzielić ciasto na tyle części, ile mamy foremek (6-8). Rozwałkować na krążki i umieścić w natłuszczonych masłem foremkach.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 20 - 25 minut. Wystudzić.

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ziarna z jednej laski wanilii
  • szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  • W rondelku rozpuścić masło, dodawać mąkę, cały czas mieszając. Po uzyskaniu jednolitej masy stopniowo dodawać mleko. Dodać cukier, ziarna wanilii i gałkę muszkatołową. 

Owoce:

  • borówki amerykańskie
  • maliny

Wykonanie babeczek:

  • Do każdej babeczki wlać łyżkę sosu beszamelowego, na wierzchu ułożyć owoce.

Komentarze

Prześlij komentarz