Tartaletki z owocami i beszamelem.
To wakacyjne wspomnienie związane jest z krakowską Chimerą. Wizyta w tym miejscu była spontaniczna, ale wrażenia smakowe pozostały z nami na długo. Tartę z owocami i beszamelem wybrała moja córka. Zresztą ku mojej radości, ponieważ nigdy dotąd nie próbowałam beszamelu na słodko i smak ten wzbudzał moją ciekawość. Przyznaję, że połączenie kruchego ciasta, słodkiego sosu i lekko kwaśnych owoców jest bardzo udane. Spróbowałam odtworzyć ten deser teraz, przy okazji naszego obecnego hasła. Moja wersja różni się nieco od swojego krakowskiego pierwowzoru, ale też jest godna polecenia. A jeżeli będziecie w Krakowie, to zajrzyjcie do Chimery. Na pewno nie pożałujecie :)
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 225 g mąki pszennej krupczatki
- 150 g masła
- 75 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
- Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę.
- Podzielić ciasto na tyle części, ile mamy foremek (6-8). Rozwałkować na krążki i umieścić w natłuszczonych masłem foremkach.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 20 - 25 minut. Wystudzić.
Beszamel:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- ziarna z jednej laski wanilii
- szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
- W rondelku rozpuścić masło, dodawać mąkę, cały czas mieszając. Po uzyskaniu jednolitej masy stopniowo dodawać mleko. Dodać cukier, ziarna wanilii i gałkę muszkatołową.
Owoce:
- borówki amerykańskie
- maliny
Wykonanie babeczek:
- Do każdej babeczki wlać łyżkę sosu beszamelowego, na wierzchu ułożyć owoce.
waniliowy beszamel...co za ciekawy wynalazek :) muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuń