Cebularze.

cebularz lubelski
Cebularze wywodzą się z kuchni żydowskiej i są tradycyjnym produktem Lubelszczyzny. Nadzienie cebulowo-makowe należy przygotować dzień wcześniej. Nie są skomplikowane, ale proces twórczy ;) jest rozciągnięty w czasie. Co jest charakterystyczne dla ciasta drożdżowego, a tu jeszcze dodatkowo należy poczekać aż farsz "dojrzeje". Niech to nikogo nie zniechęca, bo wypiek jest jak najbardziej godny polecenia. Najlepsze na ciepło, kolejnego dnia można odgrzać w mikrofali. To moja ostania propozycja w cebulowym tygodniu. Z niecierpliwością oczekuję następnego hasła :)

Składniki (na 6 sztuk):

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej + 1 łyżka do przygotowania rozczynu
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 50 g masła (roztopionego)
  • 1 jajko + 1 jajko rozmącone do posmarowania wierzchu placków
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka do przygotowania rozczynu

Nadzienie:

  • 2 cebule
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  • Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę i parzyć przez 2 minuty we wrzątku. Następnie odcedzić, dodać mak, olej, sól i wymieszać. Przełożyć do słoika i odstawić na noc do lodówki.
  • Mleko lekko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut).
  • Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, jajko, sól, cukier i wyrobić ciasto.
  • Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i ponownie wyrobić do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, żeby wyrosło i uzyskało podwojoną objętość (około 2 godzin).
  • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 6 równych części.
  • Następnie każdą kulkę rozwałkować na cienki okrągły placek. Na środek wyłożyć nadzienie cebulowe, przygotowane dzień wcześniej. Odstawić na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.
  • Po wyrośnięciu brzegi posmarować jajkiem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.

Komentarze

Prześlij komentarz