Chrupkie pieczywo.

domowe chrupkie pieczywo
Knekkebrod, czyli chrupkie pieczywo, jest bardzo popularne w krajach skandynawskich. Wcale się temu nie dziwię, ponieważ jest zdrowe, łatwe w przygotowaniu i smakuje wspaniale. Często jest podawane na śniadanie, zarówno z wytrawnymi dodatkami jak i słodkimi. Będzie też idealną przekąską między posiłkami. Bardzo ważne jest, aby naprawdę cienko rozsmarować masę na blaszce. Chlebek jest mocno chrupiący i jeżeli warstwa będzie zbyt gruba, stanie się po prostu za twardy. Przekonałam się o tym na własnej skórze ;)




Składniki:

  • 2 szkl. nasion (u mnie słonecznik, siemię lniane, sezam, chia i otręby owsiane)
  • 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

  • Wszystkie suche składniki umieścić w misce i wymieszać.
  • Do suchych składników dodać wodę i miód, a następnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i cienko rozprowadzić,
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i podzielić nożem do pizzy na prostokąty. 
  • Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez następne 45 minut.

Komentarze