sobota, 6 sierpnia 2016

Krewetki w sosie pomidorowo-paprykowym.

krewetki w sosie pomidorowym
Niby człowiek na urlopie, a na wszystko brakuje czasu. Kilka dni temu zaserwowałam rodzince (tzn. sobie i mężowi, dzieciaki jakoś nie były zainteresowane ;)) danie ze zdjęcia, a dopiero teraz znalazłam chwilę, aby je opisać. Jest naprawdę smaczne. Sos pomidorowo-paprykowy i krewetki idealnie do siebie pasują. Delikatne w smaku owoce morza z aromatycznym i intensywnym sosem to jest to. Podawałam z makaronem pappardelle. Nie miałam natchnienia do wyrabiania ciasta na makaron i kupiłam świeży w pobliskim sklepie. Możecie postąpić inaczej niż ja i przygotować go samemu.


PS.  Dżem pomidorowy Maćka jest pyszny! Biegnijcie do kuchni przygotować słoiczek dla siebie :)

Składniki:

  • 225 g mrożonych krewetek średniej wielkości
  • 2-3 dojrzałe pomidory (lub puszka krojonych)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • sól
  • pęczek natki pietruszki 
  • oliwa

Wykonanie:

  • Krewetki rozmrozić.
  • Paprykę upiec, następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. 
  • Papryczkę chili posiekać.
  • Cebulę i czosnek posiekać, następnie podsmażyć na oliwie.
  • Do cebuli i czosnku dodać papryczkę chili, smażyć przez chwilę.  
  • Następnie dodać pomidory i paprykę, dusić przez chwilę.
  • Na końcu dodać krewetki i smażyć przez ok. 5 minut.
  • Natkę pietruszki posiekać, dodać pod koniec smażenia. Doprawić solą.
  • Podawałam z makaronem.

1 komentarz: