poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Turecka jajecznica. Menemen.

turecka jajecznica menemen
Marzena wymyśliła świetne zadanie! Co prawda w pierwszej chwili pomyślałem, że trudne, ale niedługo potem przyszła druga chwila, w której zaczęły pojawiać się pomysły i skojarzenia. Jak śniadanie, to oczywiście jajka! Wydaje się, że tak myślą ludzie na całym świecie. Jajko to podstawa! Jajko to komplet składników odżywczych, których potrzebujemy przez cały dzień! Jajko to jajecznica! ;) A dlaczego w wersji tureckiej? Po pierwsze - lubię Turcję. Po drugie - rozmawialiśmy ostatnio o tym kraju i pewnie dlatego moje myśli o śniadaniach ze świata skierowały się w tę stronę. Po trzecie - turecka jajecznica jest trochę inna od tych jedzonych w naszym kraju i na pewno warta rozpropagowania! Jest pyszna :)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 zielona papryka
  • 1 średni pomidor (dojrzały i mięsisty)
  • 2 szczypty soli
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • oliwa
Wykonanie:

    jajecznica po turecku
  • Paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Smażyć na oliwie z dodatkiem szczypty soli na średnim ogniu około 3 minut, aż zacznie mięknąć, ale nie brązowieć.
  • Dodać obrane ze skórek i dokładnie oczyszczone z gniazd nasiennych pomidory pokrojone w drobna kostkę. Smażyć kolejne 5 - 7 minut, aż wyparuje większość płynu.
  • Zwiększyć ogień i wlać na patelnię jajka lekko rozbełtane ze szczyptą soli, tymiankiem i chili. Smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji - raczej nie przeciągać.
  • Podawać z pszennym pieczywem, białym serem (najlepiej tureckim lub typu bałkańskiego) i oliwkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz