wtorek, 23 sierpnia 2016

Ciasto śliwkowe do góry nogami.

odwrócone ciasto ze śliwkami, ciasto upside-down
O ile w przepisie Marzenki śliwki czuły się naturalnie jak w domu, tzn. w pradawnym bretońskim sadzie, o tyle w moim są to śliwki w czasach popkultury ;) Jest bardziej słodko, amerykańsko i do tego te manewry z odwracaniem sprawy do góry nogami... Nie myślcie sobie, że to przekazuje jakąś prawdę o nas - co to to nie! ;) Zawsze gdy robię ciasto (czyli naprawdę nieczęsto), myślę sobie, że jestem uczestnikiem jakiegoś magicznego procesu. W tym przypadku nawet kuglarskiej sztuczki: co innego wsadza się do kapelusza, a co innego wyjmuje ;) Co najważniejsze, frajda trwała także podczas konsumpcji - odwrócone ciasto śliwkowe okazało się pyszne i z pewnością będę chciał pobawić się w to jeszcze raz, być może z innymi owocami. Polecam!
Składniki:

Część owocowa:

  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka rumu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 500 g śliwek (np. renklod)
Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 80 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 150 ml mleka
Wykonanie:
    muffinki upside-down
  • Śliwki pokroić w około 3 mm plasterki.
  • Masło utrzeć z cukrem i cukrem pudrem na gładką masę. Dodać rum i sól - dobrze wymieszać.
  • Masło do ciasta również ubić z cukrem na gładką masę. Dodać (po jednym) jajka i zmiksować.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać do masy maślano-jajecznej w trzech porcjach, miksując cały czas na niskich obrotach.
  •  Dodać na końcu mleko i miksować jeszcze do uzyskania gładkiego ciasta.
  • Okrągłą i dosyć głęboką formę natłuścić masłem. Dno wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia i również natłuścić. 
  • Na spód wyłożyć około 0.5 cm warstwę masy cukrowo-maślanej, a na niej ułożyć plastry śliwek - na zakładkę. Na wierzch wyłożyć warstwę ciasta pamiętając o pozostawieniu miejsca na wyrośnięcie.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec do zrumienienia około 45 - 60 minut. Sprawdzić patyczkiem - wsadzony w ciasto musi wyjść suchy.
  • Ostudzić ciasto w formie (około 30 minut). Cienkim nożem delikatnie oddzielić brzeg od formy. Talerz, na którym będziemy podawać ciasto położyć na formie i całość odwrócić. 
  • Jeżeli pozostał nadmiar składników - można z nich upiec miniaturowe wersje ciasta w formie muffinkowej. Czas pieczenia będzie krótszy.

5 komentarzy: