wtorek, 2 sierpnia 2016

Jajka faszerowane pomidorami i oscypkiem.

jajka faszerowane pomidorami
Życie hotelowe nieco rozleniwia. Każdego ranka czeka na nas pyszne śniadanie. I wśród wielu propozycji jajka w kilku wariantach: faszerowane pieczarkami, faszerowane łososiem, faszerowane twarożkiem oraz niezawodna jajecznica na masełku :) Nietrudno się domyślić skąd zaczerpnęłam pomysł na moje kolejne pomidorowe danie :) Składnikiem obowiązkowym jest oczywiście bohater tego tygodnia. Dodałam do niego oscypka, pozostając w klimacie górskim. Wyszła bardzo smaczna przekąska, która sprawdzi się zarówno jako propozycja śniadaniowa, jak i zimna przystawka na przyjęciu.


Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego
  • 1 pomidor malinowy
  • kilka plastrów oscypka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  • Jajka ugotować na twardo. Po wystudzeniu obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć żółtka.
  • Do żółtek dodać majonez (lub jogurt) i zagnieść widelcem
  • Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, przekroić i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie pomidora pokroić w drobną kostkę.
  • Oscypka pokroić w drobną kostkę.
  • Do żółtek dodać pomidora i ser, delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Przygotowany farsz nakładać  na połówki białek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz