wtorek, 9 sierpnia 2016

Jajka zapiekane w kokilkach.

jajka pieczone, oeufs en cocotte,
Jajka zapiekane w kokilkach, czyli francuskie oeufs an cocotte, to niesamowicie prosty, a przy tym całkiem efektowny, sposób na śniadanie. Możemy przygotować sobie wersję podstawową, lub wzbogacić danie o kilka składników wg własnej fantazji. Pieczenie jajek nie jest jakimś skomplikowanym procesem i nie ma co doszukiwać się tu kulinarnych tajemnic. Po prostu - trzeba przypilnować, aby białka i żółtka miały naszą ulubioną konsystencję. No, może wstawienie kokilek do wodnej kąpieli można uznać za rodzaj tricku - to pomoże upiec jajka łagodnie i równo. Jeżeli macie rano 15 minut, to zróbcie sobie takie śniadanie.

Składniki:

  • duże jajka
  • masło lub oliwa
  • śmietana (gęsta kwaśna lub kremówka)
  • sól i pieprz
  • dodatki: ćwiartki pomidorów koktajlowych, cieniutkie plasterki pieczarek, bazylia, młody szpinak, szynka, boczek, salami, karmelizowana cebulka, ser, szczypiorek, wszelkie inne zioła, oliwy smakowe, itp.
Wykonanie:

  • Kokilki natłuścić oliwą lub masłem. 
  • Jeśli używamy dodatków wyłożyć nimi spody naczynek. Ja połączyłem pomidorki z bazylią i pieczarki ze szpinakiem. Lekko posolić.
  • Wbić do każdej kokilki po 1 jajku i dodać po 1 łyżeczce śmietany (jeżeli używamy większych kokilek, dostosowujemy do nich ilość jajek).
  • Ustawić naczynia na blasze z 1 cm warstwą bardzo gorącej wody i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. 
  • Piec 15 minut, lub do momentu kiedy białka się zetną, a żółtka uzyskają naszą ulubioną konsystencję.
  • Oprószyć solą i pieprzem. Podawać natychmiast ze świeżym pieczywem.

3 komentarze: