poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Cukinia w stylu sałatki caprese.

cukinia z pomidorami i mozzarellą
Tak sobie siedziałam w tych górach, odpoczywałam, cieszyłam się czasem spędzanym z rodziną i oczywiście czytałam bloga :) Maciek dzika nie upolował i zdaje się, że ma zamiar posłać mnie do lasu z podobną misją ;) Pewnie w myśl zasady "kobieta ma pierwszeństwo, gdy jest niebezpieczeństwo" ;);) Nic z tego! Temat leśny minął bezpowrotnie, przed nami nowe wyzwanie. Pomidorowe hasło tygodnia bardzo mnie ucieszyło. Jakie jest moje ulubione danie z tym warzywem (owocem)? Kanapki z masłem, pomidorem i cebulką. To jest zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Jednak pierwszą moją propozycją będą cukinie faszerowane pomidorami, mozzarellą i bazylią. Lekkie, aromatyczne danie. Klasyczny, sprawdzony zestaw składników gwarantuje sukces. Koniecznie spróbujcie.


Składniki:

  • 2 nieduże cukinie
  • 3 pomidory malinowe
  • mozzarella
  • świeża bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone oregano
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek extra vergine

Wykonanie:

  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  • Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Natrzeć czosnkiem, posypać solą, suszonym oregano, pieprzem i skropić oliwą. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  • Cukinie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 25 minut.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Bazylię posiekać.
  • Pomidory wymieszać z bazylią i dodatkiem oliwy.
  • Podpieczone cukinie wypełnić pomidorami. Na wierzchu ułożyć kilka plastrów lub kulek mozzarelli, oprószyć solą. Następnie wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać do momentu aż ser się roztopi (ok. 10 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz