środa, 3 sierpnia 2016

Tarta pomidorowa z kozim serem.

tarta z pomidorami
Mamy w dzielnicy taki warzywniak, o którym w czasie wakacji trochę zapominam, ponieważ znajduje się tuż przy podstawówce naszych chłopaków. Niby przejeżdżam tamtędy codziennie, ale okolica jakoś przestaje istnieć w mojej świadomości na dwa miesiące. Przypomniałem sobie jednak o tym miejscu w porę i nie zawiodłem się - znalazłem tam pomidory w kilkunastu chyba odmianach! W różnych kolorach i kształtach. Wspaniałe :) Właśnie o zabawę formą chodzi w tej tarcie. O smak oczywiście też, ale ten wyjdzie nam niejako przy okazji. Im więcej różnych pomidorów pokrojonych w różne strony użyjemy, tym lepiej. Można wciągnąć do zabawy dzieci (jeśli dostępne) i razem stworzyć abstrakcyjny obraz. Forma na tartę może okazać się w końcu zbyt mała, to jedyny problem (mój urodzinowy prezent zawsze daje radę!). Zapewniam, że niezależnie od jakości kompozycji efekt będzie bardzo smaczny!

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (lub ciasto francuskie z tego przepisu, albo kruche z tego)
  • Kilka dojrzałych pomidorów (najlepiej różnych kolorów i kształtów)
  • 100 g koziego serka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki otartych listków świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Wykonanie:

  • Pomidory pokroić w grube 1 cm plastry.
  • Kozi serek zmiksować z jajkiem i tymiankiem. Ewentualnie dodać szczyptę soli jeśli serek nie jest słony.
  • Natłuszczoną formę wyłożyć ciastem i nakłuć gęsto spód widelcem. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 10 minut.
  • Wyjąć i wyłożyć masą serowo-jajeczną. Ułożyć w niej pomidory.
  • Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 25 minut.
  • 5 minut przed końcem pieczenia posmarować pomidory mieszanką oliwy, octu, cukru pudru i szczypty soli.
  • Można jeść na ciepło lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz