środa, 10 sierpnia 2016

Naleśniki z dżemem śliwkowym i bitą śmietaną.

naleśniki z dżemem i bitą śmietanąW Szwecji śniadania są podobne do tych polskich. Zwykle na talerzu znajdują się kanapki z szynką czy żółtym serem, jajka oraz ryby. Popularne są także naleśniki podawane na słodko z bitą śmietaną. Szwedzkie pannkakor, bo tak się nazywają, są bardzo cienkie, delikatne, chrupiące na brzegach. Ciasto jest dosyć rzadkie. Początkowo obawiałam się tej konsystencji. Zupełnie niepotrzebnie! Dla mnie są idealne, a przepis na stałe zagości w mojej kuchni :) Podawałam z domowym dżemem śliwkowym i bitą śmietaną.



Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl. mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny.
  • Smażyć na patelni z obu stron (opcjonalnie natłuszczonej, pominęłam). Powinny być rumiane. 
  • Podawać z dżemem i bitą śmietaną.

2 komentarze:

  1. Klasyka a jakże wspaniała! Uwielbiam naleśniki, a tak rzadko je robię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klasyka, a tej wersji koniecznie trzeba spróbować.

      Usuń