sobota, 20 sierpnia 2016

Węgierska zapiekanka ziemniaczana. Rakott krumpli.

rakott krumpli
Zapiekanka ziemniaczana -takiego dania nie spodziewałbym się raczej w menu węgierskiej restauracji. Istnieje za to duża szansa, że będąc w gościnie w madziarskiej rodzinie zostalibyśmy nią nakarmieni. To tradycyjny domowy przepis - bardzo prosty, sycący i smaczny. W mowie Szekspira i Biebera nazwaliby to: comfort food ;) Lubimy przeróżne ziemniaczane zapiekanki (bardzo), ale na taki zestaw składników jakoś sam, do tej pory, nie wpadłem. Co ją głównie charakteryzuje? Minimum przypraw i duża ilość śmietany. W śmietanie (użyjmy najlepszej dostępnej) kryje się prawdziwy sekret smaku dania. Składniki zapiekanki gotują się w niej nabierając specyficznej delikatności. Wyobrażam sobie (mogę tylko sobie wyobrażać), że wręcz idealnym dodatkiem do tej zapiekanki byłby paprykowy relish Marzeny. Odbyliśmy coś w rodzaju dyskusji wokół tego tematu, ale chyba w końcu mnie wprost nie zapytała: "czy na Węgrzech przygotowuje się podobne przetwory?". Na pewno tak! :) Ja to muszę dociekliwie sprawdzać, a instynkt kulinarny Marzeny to po prostu wie! :)
PS A jaka fajna i dźwięczna ta węgierska nazwa potrawy ;)
Składniki:

    śmietanowa zapiekanka ziemniaczana, rakott krumpli
  • 1 kg ziemniaków (najlepiej typu sałatkowego)
  • 6 dużych jajek
  • 150 g kiełbasy (węgierskiej paprykowej, chorizo, polskiej lub innej)
  • 400 g kwaśnej gęstej śmietany (minimum 18 %)
  • 100 g startego ostrego żółtego sera
  • sól i pieprz
  • słodka papryka w proszku (opcjonalnie)
  • masło (do natłuszczenia formy)
Wykonanie:

  • Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Obgotować 10 minut w lekko osolonej wodzie, a następnie przepłukać zimną wodą na sitku.
  • Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
  • Kiełbasę pokroić w plasterki. Jeżeli używamy polskiej - oprószyć ją papryką w proszku.
  • Śmietanę wymieszać dokładnie z solą i pieprzem (ilość wg smaku).
  • Naczynie żaroodporne wysmarować dokładnie masłem.
  • Ziemniaki podzielić na trzy porcje, a jajka, kiełbasę i śmietanę na dwie. Układać w formie w kolejności: ziemniaki - jajka - kiełbasa - śmietana. Powtórzyć i na końcu ułożyć trzecią porcję ziemniaków.
  • Całość przykryć warstwą startego sera.
  • Wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni i zapiekać 45 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20 minut.
  • Pozwolić zapiekance ostygnąć, a przed podaniem odgrzać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz