wtorek, 16 sierpnia 2016

Derelye - pierogi z dżemem.

pierogi z dżemem
Marzena chętnie wybierze się z Maćkiem w kulinarną i wirtualną podróż na Węgry :) I wcale nie zamierza użyć kilogramów papryki w proszku. Przynajmniej nie w pierwszym daniu. A to dlatego, że są to pierogi z domowym dżemem morelowym. Ciasto różni się od tradycyjnego, ponieważ zawiera twaróg, kaszę manną i stopione masło. Po wyrobieniu należy je schłodzić w lodówce, aby ułatwić sobie wałkowanie. To ostatnie pominęłam. Po prostu odrywałam kawałki ciasta i w dłoniach formowałam kulisty placek, do którego nakładałam nadzienie. Pierogi podaje się polane roztopionym masłem z bułką tartą i posypane cukrem.

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego 
  • 70 g kaszy manny
  • 60 g stopionego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • nadzienie: ulubiony dżem 
  • do polania: bułka tarta, masło, cukier

Wykonanie:

  • Twaróg, ser i jajko utrzeć na gładką masę.
  • Mąkę wymieszać z kaszą manną i solą, dodać do utartej masy i wyrobić ciasto. Przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wykrajać kółka i lepić pierogi.
  • Gotować w osolonej wodzie przez 5-6 minut od wypłynięcia. 

3 komentarze:

  1. jeszcze nie widziałam takich pierogów, super pomysł! takie ciasto musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm ciekawe te pierożki, szczególnie ciasto, muszę spróbować :> I pierwszy raz widzę pierogi nadziane dżemem, intrygujące :>

    OdpowiedzUsuń